Tuesday 23 October 2012

Itik with filling..

Akum semua..dah terlalu lama rasanya saya xupdate blog saya nie dgn resepi2 kan..Kali nie saya nk turunkn ilmu ITIK WITH FILLING..mesti tertanya2kn apa lak yg dia nk fillingkn nie..hehehe..
Jom jengah resepi saya..senang je memasak nie..campak2,blend halus pastu filling kn aje..jomlah..

ITIK WITH FILLING.
1)Bahan2 untuk filling..
Sekeping isi ikan cencaru (buang tulang n blend halus isinya-ke tepikan dulu)
Segengam daun kesum ( di potong halus)
*Seikat daun ketumbar
*1 ketul belacan ABC ( ia mmg besar2 ibu jari)
*6 ulas bawang putih
*6 ulas bawang merah kecil
*4cm halia
*1 sudu gula melaka.
*1 batang serai ( di potong halus-untuk blend)
*8 biji cili padi
*1/2 sudu serbuk kunyit.
*1 sudu pes tomyam.

* bahan2 tanda nie semua di blender halus tmbhkn ckit air untuk senangkn kerja blender halus.

Cara2nya:
Tumiskan bahan2 blender * dgn sedikit minyak hingga pecah minyak dgn api sederhana.
Tambahkan bahan perasa ckit ( garam jgn lebih cz belacan dh masin)
Gaul n masukkan daun kesum and gaul rata.(tutup api)
Bahan2 tumis td di gaulkan sekali dgn isi ikan tengiri..
Dh siap bahan filling tp jgn mkn,isi ikan tu mentah lgi..

2)Bahan2 lain:
Bahagian dada itik dan peha itik.( jika lihat mcm blh je buat untuk filling on je)
2 helai Daun Pandan ( dicarik kasar untuk buat ikat )
Garam ckit
Lada hitam sederhana kasar.

Cara2nya:
Bahagian dada tadi di toreh dalam2 n panjang ikut saiz itik td.Disebabkn itik nie isi tebal,toreh 2 a 3bahagian.
Buat benda yg sama pada semua bahagian yg boleh di filling..
Koyakkn sedikit n tolak dgn jari bahagian atas kulit itik untuk filling jgk..
Masukkan rata2 n padat2 tempat yg kte toreh td n cover ckit jika boleh supaya isi filling xkuor.
N ikatkan dgn daun pandan tdi.lilit lah berape yg boleh..asalkn isi xjatuh.
sapu kan dgn sedikit garam n taburkan lada hitam..( cover semua area )-perap 30 minit.lama lg bgus..
Panaskan oven 200 celcius dlm 10minit.
Masukkn itik td dlm bekas and turunkn suhu 180 celcius and masak dlm 40 minit.
Tukarkan bahagian sebelah n turunkn suhu 160 celcius dan masak dlm 80 minit..( blhlh terbalikkn dlm 3 x)
  (* masa ini anda akan lihat banyaknya minyak hasil kulit itik nie kuor..n kulit menjadi tipis.*)
Siap di hidang tp tunggu dlm 20 mnit sebelum potong n makan..

Pasti anda akan berpuas hati dgn resepi ini..walaupun lama masak tp nyumm2..Dengan bau aroma filling dan daun pandan..emm..pasti anda dan seisi keluarga xsabar untuk menjamahnya..Boleh di makan bersama nasi putih atau begitu saje..( buat candle light dgn tersayang..cara jugak..hehehe)
Selamat mencuba..



No comments:

Post a Comment