Wednesday 3 October 2012

Sup Ayam


SUP AYAM
Bahan2 nya:
Lebihan air rebusan ayam ( dari nasi ayam tadi)
1 bahagian dada ayam yg di potong kecil.9 yg direbus bersama)
2 sudu minyak masak.
3 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih ( both bawang di hiris2)
3 cm halia ( di hiris2 kasar)
3 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
2 batang kulit kayu manis ( buah pelaga,bunga lawang dan kulit kayu manis direndam -toskan)
3 batang daun bawang
3 batang daun sup ( daun2 di basuh bersih dan di potong halus)
Perasa
1/2 kuib ayam
3 cawan air masak

Cara2 memasaknya:
Panaskan kuali dengan minyak masak.
masukkan bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis,halia dan bebawang hingga naik bau.
Mati kan api dan curahkan bahan tumis ke dalam periuk lebihan air rebusan ,air masak dan sedikit isi ayam hingga mendidih..
Masukkan bahan perasa dan daun sup serta bawang..

*bahagian ayam yg lain di keluarkan sebelum di masak sup dilumurkan serbuk kunyit dan sedikit garam( gaul rata) dan panaskn minyak untuk mengoreng dengan api besar.Minyak dh panas,gorengkan ayam untuk 5 minit.
*sekejap sahaja mengoreng kerana ayam telah direbus sebelum tu untuk di jadikan stok ayam.
*Hidangkan ayam dan sup.




No comments:

Post a Comment