Wednesday 10 October 2012

Sambal Kerang

akum semua..lama rasanya tak update blog nie dgn resepi ..semalam jalan2 dekat beli bahan mentah..Banyak jgak lh tempat klo mbeli brg mentah nie..Tp boleh pula singgah satu kedai nie yg di kata murah dan segar..jadi kami suami isteri pun ke sana beli brg..
Dpat jgk lah beli yg dlm paket2 plastik..isi kerang,perut lembu dan daging tetel..erm..bila masak xsgar pun..Tp isi kerang ok..hrga..erm..better beli kt jusco dan kipmart cz cnfrm segar kcuali ayam beli kt jusco permas..cnfrm segar dan berbaloi.
Takpelah,kte continue dgn resepi kte nie..

SAMBAL KERANG
Bahan2nya:
1 peket isi kerang ( rendam isi kerang 10mnt dan tukarkan airnya 3x dan tos)
40 cili kering ( potong,rebus,tos dan blender halus dgn ckit mnyk)
1 biji bawang besar ( potong bulat halus)
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah kecil ( both bwang tumbuk halus)
1/2 cawan minyk masak
3 sudu pati asam jawa.( cairkn sedikit dgn air)
1/2 cawan air ( untuk cairkn sedikit sambal)
perasa.

Cara memasaknya:
Panaskan kuali dgn minyak dan tumiskan bwang yg ditumbuk hingga naik bau.
Masukkan cili yg di blender gaul hingga pecah minyak dan cili garing
Bila cili hampir garing,masukkn sedikit air dan tumis lg..
Masukkn air asam jawa dan air sedikit (ikut citarasa kepekatan smbal.)
Masukkan bwang besar yg telah di potong..gaul rata dlm 5 minit..
Masukkan bahan perasa dan isi kerang.gaul dan biarkn mendidih dlm api kecil..
Sedia di hidangkan..

Boleh dimakan bersama2 nasi putih atau roti..
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment