Sunday 18 November 2012

Vanilla Cake

Hi everyone...
sejukkan cuaca hari nie..klo org lain xsuka kn cuaca hujan n sejuk mcm ni tp saya lain pulak..
sangat gemar n menantikn nya..ok lah..hari nie saya ada resepi Vanila Cake untuk sharekn pada semua yg baru nk cuba buat cake..
Pernah x korang kena tipu bila buat kek dgn resepi luar..saya selalu kena tipu..tgk mcm senang je bahan2 yg mereka bg.( saya mmg belajar kat youtube je)tp bila buat..hampeh..bentan n xsedap lgsung..tp yg saya share kn di blog saya mmg xtipu cz saya pun rujuk cni jgk bila nk buat semula..so jgn risau k.saya xakan share apa2 resepi yg saya sendiri xleh telan atau xpernah buat..cz ini rujukkn saya semula..kira buku lah kn..
Pada saya,kek nie plg simple n sedap mgkin plg senang kot..cz vanilanya mmg benar terasa..jika nk guna resepi nie buat kek marble pun blh..just add serbuk coco atau ganache chocolate dlm 2 sudu kt adunan yg dh diasingkn dua..klo xasingkn adunan nti jdi cake cklt pulak..ok..here is the recepi..

Vanila CAke( panaskan oven 200c dlm 10mint)
*4  telur grade A
*2c gula halus
*2T vanila esen ( mix * till kembang)

114g unsalted butter ( saya guna SCS brand)atau nak guna butter lain pun blh.
1/2 cup milk
* cairkn bersama dlm fry pan n cuba dptkn 1 cup.

2c tepung serbaguna atau white flour.
2tsp baking powder
1/4 salt
* ayakkan semua bahan nie dan ckit2 dlm mixer hingga habis bersama dgn campuran buttersusu hingga sebati.
*tuangkan dlm pan mould yg telah di sapu sedikit butter n tepung rata supaya xmelekat..
**untuk dptkn marble cake.
*bahagikn 2 adunan vanila cake td.
*1 bahagian di campurkn ganache chocolate dlm 2 sudu n gaul rata.boleh gunakn serbuk coco jgk atau emelco.
*cara zebra ialah tuangkn ckit adunan coklat dlm pan mould n vanila atas coklat.ulang hingga habis adunan.
***turunkan suhu bakar 180c tdan set 45mnt untuk membakar.
sejukkn kek dlm 1jam..jgn keluarkn kek dri mould selepas bakar cz kek akan pecah.sabar k..

Tuesday 6 November 2012

OH my Marble Cake!!!

Akum semua..
Td baru je xsmpai 15minit saya buat adunan kek marble putih coklat siap corak cantik lagi..and kononnya nak guna Happy Call Pan..saya adun tak sampai 5minit dah siap letak kat dalam non stick pan tu..konon ingat nk cepatlah kan..siap ada ajar guna pan tu,hanya bakar 15minit je..tapi apa yg jadi ialah baru je 5minit dah bau hangit siap asap kuor kat sisi bukan lubang angin pan tu..buka2,guest what..HANGIT KEK AKU!!!!Argh!!!!geram betul..terus buat kuor..plg best dh masak semua..n kek jadi mengecik cz dh hangit..GERAM BETUL!!Betul2 membazir je barang buat kek tu..tu lah,dh ada oven nk guna jugak pan tu..huhuhu..xpelah..pengajaran..jgn ambil jln shortcut..nie rupa sebenar kek..tp bwah kek dh hangit terukk..

cantikkan rupe dia.guna teknik zebra(dr utube) n just tarik tengah ke bwh je..

huhuhu..hangit giler and guest what..xleh makan n telan langsung..membazir..cian si kecik..bg dia ckit tp tekak dpt rasa smoke..huhuhu..
 bila potong cantik dh masak..hanya 5minit dh masak siap hangit..huhu..cpt betul..
 nie lah happy call pan non stick dr dlm..hubby beli at groupon tp bru smpai semalam..tu guna untuk kek..

Sekarang udara dlm umah nie buat saya pening dah..cz bau hangit..kena tunjuk hubby dulu kek tu..klo ikut hati nie,dh lma kt luar tong smpah umah..pening betul bau nie..